shadow
GLEDITA KREATÍV > Újdonságok, blog > Baba varrás > Cikk a Családháló.hu oldalon

Cikk a Családháló.hu oldalon

A waldorf babába belevarrjuk a szeretetünket, és ezt érzi a gyermek!

A waldorf babák sok más jótékony hatásuk mellett segítik a gyerekek élményfeldolgozását, segíti őket a szociális elhelyezkedésben, és a hétköznapi élethelyzeteik megoldásában. Varga Edit kézművessel, a Gledita Kreatív Füzetek megálmodójával beszélgettünk a babák elkészítéséről.

Írta: Vajda Boglárka,  

Családháló: Miért különleges a waldorf baba?

 Varga Edit: Az osztrák Rudolf Steiner oktatási filozófiáján alapuló waldorf pedagógiai rendszer azt javasolja, hogy olyan játékokkal játsszanak a gyermekek, amelyek természetes anyagból készülnek, és a gyermek életkorának megfelelően segítik érzelmi és szociális fejlődését, valamint nem korlátozzák a fantáziáját.

A waldorf baba a waldorf pedagógia fontos része.

Arányai a kisgyermek testarányait tükrözik, egészséges testképet mutatva a gyermeknek. Arcvonásai jelképesek, nem tükröznek érzelmet, hogy a gyermek minden élethelyzetet és szituációt el tudjon a babájával játszani. Ezzel segíti az élményfeldolgozást. Szerepet kap a baba a kellemes és a kellemetlen, vagy fájdalmas élmények újrajátszásában, feldolgozásában. A gyermek fantáziája ad szerepet a babának.

Segíti a szociális viselkedés tanulását, gyakorlását, hiszen a gyermek öltözteti a babáját, gondoskodik róla, ragaszkodik hozzá. Bár ezt a viselkedést a gyermekek más játékukkal, babájukkal, macijukkal is eljátsszák, nagy különbséget ad, ha a gyermek részese a baba „születésének”. Egy waldorf óvodában, iskolában ő maga készíti el, vagy az édesanyja, nagymamája mellé szegődik, amikor a baba készül. Nagy élmény a gyermeknek, hogy ő határozhatja meg a baba szeme, haja színét, ruháját. Ezzel kötődni fog hozzá, és a baba egy életre elkíséri a gyermeket.

A waldorf baba különlegessége, hogy a boltokban kapható műanyag játékokkal ellentétben természetes anyagokból készül. A teste speciális, Öko-tex 100 standard pamut baba testanyagból készül, mely puha, ugyanakkor nagyon erős, tartós textília. A babát tisztított, kártolt, élő gyapjúval töltjük. A baba arcát pamutfonallal hímezzük, méhviasz krétával színezzük.

A gyapjú csodálatos tulajdonsága, hogy átveszi a környezet illatát, melegét, így egy idő után a gyermeknek nagyon otthonos érzés lesz a babáját ölelgetni. Megfelelő technikával jól tisztítható a baba, így évekig megőrzi szépségét, formáját.

CSH: Egyedülálló oktatási anyag, különleges könyv készült GLEDITA Kreatív Füzetek címmel. Miben különbözik ez a sorozat a varrást tanító könyvektől?

VE: A Gledita Kreatív megalkotójaként és tulajdonosaként 7 éve készítek babákat. Először a 16 éves nagylányom kért meg egy anime karakterbaba elkészítésére. Ekkor kerültem kapcsolatba a waldorf baba technikával. Rövid, ingyenes leírások alapján indultam el, és kaptam néhány instrukciót, valamint egy szabásmintát az azóta elhunyt Orth Magda waldorf tanártól. Sok próbálkozás és számtalan elrontott baba kellett ahhoz, hogy megtaláljam és begyakoroljam azokat a mesterfogásokat, amelyek azóta a babáim elkészítésének alapját adják. Rájöttem, hogyan lehet igazán szép, tartós, és „gyerekbiztos” babát készíteni, ami a játék hevében sem esik szét a csemeténk kezében.

Körülbelül 200 baba elkészítése után kezdtem el tanítani a babakészítést. A babáim csak részben „waldorf babák”, nagyrészük inkább „waldorf jellegűnek” mondható, mert a megrendelőim gyakran a mosolygósabb babákat igényelték. Az utóbbi időben igyekszem a tanítványaimat és a vásárlóimat is az egyszerűbb, „waldorfosabb” arckifejezésű babákra rábeszélni, inspirálni.

Mivel a piacon nem találtam olyan részletes anyagot, amelyből egy kezdő babavarró is könnyen szép babát készíthet, elhatároztam, hogy elkészítem a Gledita Kreatív Füzeteket. Ekkorra már megvolt a szükséges szakmai múlt és tapasztalat ehhez a komoly feladathoz. Túl voltam az első néhány személyes tanfolyamon is, melynek tapasztalata szintén beleépült az anyagba. Az motivált, hogy minél több anyuka, nagymama megadhassa a lehetőséget a család szeme fényének, hogy otthon készült waldorf babával játszhasson.

A Gledita Kreatív Füzetek nem nyomtatott könyv, hanem PDF formátumú, interneten keresztül letölthető, vagy CD-n megvásárolható oktatási anyag. A Füzetek waldorf babákkal foglalkozó része 7 e-book-ból áll: baba fej és test elkészítése, 3 féle lány haj technika, 3 féle fiú haj technika, 3 ruha egy szabásmintával, 2 bugyi, 2 nadrág készítése, ing, blúz, póló készítése. Összesen 80 oldalnyi anyag, kb. 560 színes fázisfotóval illusztrálva.

A tanítványaim nagyon szeretik, azt mondják, olyan részletes, mint egy jó szakácskönyv. Matematika magántanárként fontos számomra az egyértelmű, precíz kommunikáció. Ezt az alapelvet követtem a Füzetek megalkotása során is.

CSH: Miben különbözik egy varrást tanító könyvtől?

VE: A részletességén túl fontos különbség az élő kapcsolat. A Gledita Kreatív Füzetek megvásárlói automatikusan a tanítványaimmá válnak, és beléphetnek egy, a tanítványoknak fenntartott zárt Facebook csoportba. Bátran kérdezhetnek, ha elakadnának a babkészítés során. Megkereshetnek e-mailben, üzenetben is, ha kérdésük van. Hamar válaszolok és segítek. Így mindenkinek garantált a sikerélmény.

CSH: Kiknek ajánlja ezt a könyvet?

VE: Ajánlom mindazoknak, akik vonzódnak a varrás iránt, akiknek volt már tű, cérna a kezükben. Akik szeretnék megtapasztalni a babakészítés csodáját. Akik szeretnének óriási örömet okozni a gyermeküknek, unokájuknak. A babakészítés olyan dolog, ami mindenkit boldoggá tesz. Azt is, aki készíti, hiszen hasonlít egy új gyermek születésének csodájához, és azt is, aki a babát kapja.

A babába belevarrjuk az összes szeretetünket, és ezt határozottan érzi a gyermek, aki játszani fog vele.

Az otthon készült baba a legcsodálatosabb ajándék.

CSH: Kiknek ajánlja a waldorf babát?

VE: Újszülött kortól ajánlom a waldorf manó babákat. Ezeknek elkészítését tanítja a Gledita Kreatív Füzetek 8. része. Ez rögzített, plüss ruhás, hajjal, vagy sapkával készített nagyon puha baba, amit a picikéken és totyogókon kívül a kicsi és nagyobb fiúgyermekek is nagyon kedvelnek. Fiús színű ruhával elkészítve igazi nagy kedvenc. Ugye, a fiúkból is érzékeny, gondoskodó Férfiakat szeretnénk nevelni? Ne tagadjuk meg tőlük a nekik való babát!

Nagyobbacska kislányoknak – 2 éves kortól – ajánlom az öltözetős hajas babákat. Változatos ruhatárral megunhatatlan játék lesz. És, mivel egy baba általában nem elég, készíthetünk a gyermekünknek egy egész babacsaládot is! A Gledita Kreatív Füzetek alapján fiú és lánybabát is varrhatunk, komplett ruhatárral. A Gledita Kreatív Alapanyagcsomagokban pedig megtaláljuk a babákhoz szükséges az összes speciális alapanyagot, 3 féle méretben.

A waldorf baba technika jó alap lehet bármilyen karakterbaba megalkotásához. Tőlem pl. gyakran kérnek kedvenc rajzfilmfigura ihletésű babát. A waldorf baba technikával elkészített babatesttel egy megfelelő frizura és jó ruha segítségével akár kamasz, vagy felnőtt részére is készíthetünk babát. Bátran használjuk a fantáziánkat és a kreativitásunkat!

CSH: Nemcsak a babát, a ruhákat is elkészíthetjük otthon?

VE: Természetesen! A baba ruhatárában csak a fantáziánk szabhat határt. A gyakorlottak szabadon tervezhetik, varrhatják a szebbnél szebb babaruhákat. A kezdőknek pedig nagy segítség lehet a Gledita Kreatív Füzetek babaruhákkal foglalkozó fejezetei. Egyszerű ruhákat tartalmaz, szájbarágósan részletesen magyarázva.

CSH: Kevesen tudnak professzionális szinten varrni. A teljesen kezdők is nekiállhatnak?

VE: Igen, nagyon sok tanítványom varrt szép babát szinte teljesen kezdőként. A waldorf babákat eredetileg kézzel varrták, de ma már ez nem elvárás. A testet és a kezeket géppel, két soron varrom, hogy nagyon tartós legyen. Azonban, akinek nincs varrógépe, kézzel is megvarrhatja, apró öltésekkel, kétszer végighaladva a varrásvonalakon. Tagadhatatlan, hogy kell hozzá türelem, és némi gyakorlás, de megéri minden perc, amit a babavarrással töltünk.

CSH: Ön hány babát varrt már? Meg lehet unni?

VE: Már nem tudom számon tartani. Csupán nagy, nehéz, hordozós oktatóbabából majdnem 100 db-ot készítettem. Úgy becsülöm, 300 baba felett járhatok. S ha hozzászámolom a tanfolyamokon, táborban, tanítványaim által készített babákat, amelyeknek a születésében „bábáskodtam” akkor ez a szám még sokkal nagyobb.

Nem lehet megunni. Minden baba más, mind más vágyból születik, valakinek az álmát valósítja meg. Örömet okoz alkotónak és tulajdonosnak egyaránt. A babakészítés csupa sikerélmény.

Mindazonáltal a babakészítéssel kapcsolatosan még most is folyamatosan tanulok, fejlődök. Figyelemmel kísérem a waldorf jellegű babákkal kapcsolatos új technikákat, nemzetközi trendeket. Bár ez már jócskán túlmutat az eredeti, egyszerű waldorf babákon, nagyon érdekel, és folyamatos kihívást tartogat számomra.

CSH: Mi az Ön életfilozófiája?

VE: Örömmel, szenvedélyesen, teljességében élem az Életemet. Sikerült megteremtenem, hogy csak olyan dolgokkal foglalkozom, ami nagy örömet okoz. Matematika magántanárként a délutánjaimon segítségre szoruló és nagyon tehetséges diákoknak segítek. Örömet okoznak a gyerekek sikerélményei.De nemcsak matekot tanítok Nekik, hanem pozitív életszemléletet, önbecsülést, önszeretetet, bátorságot, hitet önmagukban, az erejükben. Úgy gondolom, ezek talán fontosabbak, mint a matematikai ismeretek, hiszen az életük többi területén is pozitív változásokat generál. Ezért lelkesít és tölt fel ennyire ez a munka.

Az alkotás szeretete gyerekkorom óta jelen van az életemben. Régi vágyam volt, hogy kreatív munkám legyen, s nagyon hálás vagyok, hogy sikerült megteremteni.

Ez hogy sikerült?

  • Hittel, és azzal a meggyőződéssel, hogy tudatosan teremtem az életemet.
  • Tudtam, hogy bármit képes vagyok megtanulni és végigcsinálni.
  • Elkötelezett, szenvedélyes és kitartó munkával, folyamatos tanulással (pl. többek között megtanultam honlapot szerkeszteni…)
  • Tudtam, hogy ha valami nem sikerül, vagy nem úgy halad, ahogy szeretném, azért kizárólag én vagyok a felelős.
  • Ha valamin változtatni szeretnék, akkor nekem kell változnom.
  • Alázattal és becsülettel viszonyulok a tanítványaimhoz és a vásárlóimhoz, érzékenyen reagálva az igényeikre.
  • Szeretem az embereket, és a legnagyobb öröm számomra, ha segíthetek az álmaik megvalósulásában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az online fizetést a SimplePay by OTP biztosítja.
OTP Mobil Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
Székhely: 1093 Budapest, Közraktár u. 30-32.
Cg.: 01-09-174466

További információk a SimplePay online fizetésről.

A weboldal haszálatához el kell fogadnod, hogy Cookie-kat helyezünk el a számítógépeden. Részletek...

Egy EU-s törvény alapján kötelező tájékoztatni a weboldalunkra látogatókat, hogy a weboldal cookie-kat használ. Ha ezzel nem értesz egyet, akkor a böngésződ megfelelő beállításait használva tiltsd le a cookie-k használatát.

Bezárás