shadow
GLEDITA KREATÍV > Újdonságok, blog > Gledita baba > Antik kézimunka asztalkák szépanyáink korából

Antik kézimunka asztalkák szépanyáink korából

teteny_longA karácsonyi szünetben lánykámmal felkerekedtünk, és meglátogattuk a Nagytétényi Kastélyt. Ez a csodálatos épület Budapest XXII. kerületében található (Budapest, Kastélypark u. 9-11, 1225 – 3 km-re a Camponától). A magyar barokk építészet kiváló alkotásai közé tartozó nagytétényi Száraz-Rudnyánszky kastély jelenleg az Iparművészeti Múzeum 1949-ben létesített bútormúzeuma. A lélegzetelállító gazdagságú kiállítás óriási élményt nyújt a művészetek és a művészettörténet iránt érdeklődőknek. Korszakok, stílusok szerint időrendben haladva megcsodálhatjuk az adott kor asztalosmesterek legkiválóbbjainak alkotásait.

Nekem, mint varrás, kézimunka iránt érdeklődőnek feltűnt, milyen sok kézimunka asztalka található a kiállításon. Akkor döntöttem el, hogy ezeket megosztom a blogomat olvasókkal is. A háttérinformációkhoz, képekhez felhasználtam az Iparművészeti Múzeum adatbázisát.

Madeleine Lemaire (1845–1928) : Kézimunkázó Hölgyek
Madeleine Lemaire (1845–1928) : Kézimunkázó Hölgyek

A 18-19. században és a 20. század első felében nagy szerepe volt a lányok nevelésében a kézimunkának. A lányok alapműveltségének fontos része volt, hogy megtanuljanak varrni, hímezni, hiszen a kelengyéjüket maguknak kellett elkészíteni, s az otthon elvégzendő varrási feladatokat is megoldani. Gyakran összegyűltek, hogy közösen hódoljanak a kézimunkázás örömeinek. 
Az úri hölgyek nem dolgoztak, napjaikat gyakran olvasással, kézimunkával töltötték. Ezért szükség volt olyan könnyen mozdítható, nőies bútordarabra, amelyben a varró eszközeiket és az alapanyagokat tartották. A korabeli asztalosmesterek kitettek magukért, a legmagasabb szakmai tudásukat bizonyító, az adott kor stílusjegyeit magukon viselő bútordarabokat alkottak a Hölgyek számára.

1. Varróasztal Franciaországból, készült: 1800 körül

24304_GEL_2897

Négy, aranyozott rézből megmunkált, lapított gömbre állított, kétoldalt és középen egyenes taggal összekötött, felfelé keskenyedő, akantuszlevél-díszes oszlopon áll.
Káváján elöl tűzaranyozott bronzveret, leveles virágos füzérdísszel, középen rozettás kulcslyukpajzzsal.
Sima, téglalap alakú, mahagóni borítású zárólapja felhajtható, alatta négy különböző nagyságú rekesz, középen kerek nyílás feltehetőleg porcelánedény, vagy kosár számára. Lapját belül egykor tükörlap fedte.

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Öltöző- és varróasztal, készítette Török Károly veszprémi asztalosmester 1845-ben

8543_SZJ_IMG_6488 8543_SZJ_IMG_6527

A kettős lyra-alakú lábazatot hármas, gazdagon tagolt heveder köti össze. Vízszintesen kávájában két fiók helyezkedik el. A fiókok rejtett gomb megnyomására működő rugós szerkezettel nyithatók. A jobboldali fiók a kézimunkához, a baloldali az öltözködéshez szükséges eszközöket foglalta magában.

Az indás keretű asztallap közepén fa alatt ülő, bőségszarut tartó folyamnimfa intarziaművű alakja látható, a fiókok homloklapját egy-egy nyilát köszörülő, illetve nyílvesszőt kalapáló Ámor-figura díszíti. A folyamnimfa ábrázolása Franz Detler (1785-1835) bécsi éremművész egy jelzett bronzveretét követi; a nyílvesszőt kalapáló és köszörülő amorett-figurák szintén korabeli bronzvereteken tűnnek fel.

A baloldali fiók tükrös fedőlapjának külső oldalán a következő, szépen kalligrafált intarzia-felirat olvasható: TÖRÖK KÁROLY ASZ: VESZPRÉMBEN. Ezt a feliratot a belső oldalon lévő tükörlap alá, a vakfára ceruzával írt bejegyzés egészíti ki: Készítette Török Károly, Veszprémben Die 8 Juli, 1845.

Török Károly (1820-1863) életéről, működéséről keveset tudunk. Apja, Török Mihály szintén veszprémi asztalos volt, valószínű, hogy nála tanulta ki a mesterséget. A készítő nevének kétszeres bejegyzése és a készítés dátumának feltüntetése arra utal, hogy az 1845-ben készült asztal az ekkor 25 éves Török Károly mesterremeke lehet.

A heterogén stílusjegyeket mutató asztal a pesti késő-biedermeier bútorművészet hatásáról tanúskodik, tükrözve annak bécsi közvetítésű angol és francia gyökereit.

3. Különleges formájú kézimunka asztalka Vogel Sebestyén alkotása, 1812 körül készült.

65_201_diaSajnos túl sok információ nem áll rendelkezésre erről a gyönyörű darabról.

Faragott, aranyozott fenyő alap, mahagóni borítás.
magasság: 92 cm
szélesség: 50 cm

Szívesen belenéztem volna, de nem volt rá engedélyem. A teremőr elmondása szerint különböző méretű rekeszek találhatók benne a különböző varró eszközök számára.

Elképzeltem, milyen fontos Hölgy számára készülhetett ez a csodálatos bútordarab….

 

 

 

 

 

 

 

4. Varróasztal – ún. glóbusz-asztal. Magyarországon készült 1820 körül

63_650-z_MA                  63_650-ny_MAkézimunka-aszt-04

A korabeli magyar nyelvű forrásokban olykor “golyóbis asztalként” emlegetett bútorok elkészítése kiemelkedő mesterségbeli tudást igényelt. A 19. század első felében Európa-szerte kedvelt felnyitható, gömb alakú asztalkák főként bécsi mesterek műhelyeiből kerültek ki, a múzeum gyűjteményében őrzött példány azonban feltehetően magyar asztalos munkája. Faragott és aranyozott oroszlánfejekkel díszített három lába még empire stílusjegyeket hordoz, ám hajlított formái és arányai már a biedermeier szellemét tükrözik. A világegyetemet szimbolizáló gömb, mint letisztult geometriai forma a felvilágosodás eszméjében gyökerező francia forradalmi építészet emblematikus jegye, ám a monumentalitást mellőző biedermeier enteriőrben inkább egy virtuóz technikai megoldásokat alkalmazó bútor játékos elemeként jelenik meg. A motívum eredeti összefüggéseire csupán a gömböt övező, tussal festett szalagdíszek utalnak, amelyeket a zodiákus jelei díszítenek. A gömb felső féltekéjét hátracsúsztatva tárulnak fel az apró kézimunkaeszközök elhelyezésére szolgáló nyitott rekeszek és rejtett fiókok.

E különleges bútortípust – a közép-európai analógiáktól némileg eltérő formában – George Remington angol asztalosmester szabadalmaztatta 1807-ben. A ma ismert legkorábbi adat azonban, amely e típus kivitelezésére vonatkozik, magyarországi keltezésű. Kornis Gábor asztaloslegény 1806. június 21-én nyújtotta be a debreceni asztaloscéh elöljáróinak glóbusz-asztalkát ábrázoló, a Déri Múzeumban őrzött remekrajzát, amelyet még abban az évben – dokumentálhatóan elsőként – el is készített.

Hasonló glóbusz-asztalka található a tápiószelei Blaskovich-kúra, valamint a chicagói Art Institue gyűjteményében.

5. Kézimunka-asztalka – készült Magyarországon 1845 – 1850 között

58_1193_dia

Anyaga:  cseresznyefa borítás; fenyőfa; topolyagyökér borítás

Zárható fiókja van.

Méretek:

magasság: 77 cm
szélesség: 48,5 cm
hosszúság: 80,5 cm

 

 

 

 

6. Neorokokó kézimunka-asztalka – a budai Emmer-palotából. Készült Bécsben, 1880-1890 körül

62_347_SZJ_073 62_347_SZJ_075

Alsó részén két-két ágra bomló íves, patákban végződő kettős lábakon áll, melyeket gazdagon faragott rokokó virágdíszes heveder köt össze. A káva faragása áttört kagyló- és levéldíszítésű. Felső része felfelé szélesedő, íves határolófalakkal. Lapja felhajtható, belsejében hússzínű bársony bélés. Az egész felületet gazdag rocaille-os faragás díszíti.

A kézimunkaasztal Emmer Kornél (1845-1910) kúriai bíró Fő utcai palotájából származik, s minden bizonnyal Friedrich Otto Schmidt bécsi bútorgyárban készült.

 

 

7. Kézimunka-asztalka. Készült Franciaországban, 1900 körül

61_309_GEL_9179

Anyaga: bukszus berakás; diófa; jávorfa berakás; kőrisfa; selyem bélés; zebrano berakás

Három esztergályozott lábát középen kerek doboz kapcsolja. Lapja ívelt vonalú, szabálytalanul hullámos, rajta intarziadísz: ibolyacsokor vázában, és az erre vonatkozó versidézet: “Elle sourit charme et parfume / Violette de la maison” (Théophile Gautier: La fleur qui fait la printemps, 1852)

 

 

 

 

 

8. Kézimunka asztalka, 1800-as évek eleje

kézimunka-aszt-03 kézimunka-aszt-02Róla nem találtam képeket és adatokat az adatbázisban, de nagyon érdekesnek találtam és a múzeumban lefényképeztem.

Zárható fiókjai textillel borított hátlapja van, és egy rögzített textil zsák, melyben sok varró kellék és alapanyag elfér.

Karcsú lábaira görgőt szereltek, így gazdasszonya könnyen odaguríthatta, ahol éppen kézimunkázni óhajtott. 🙂

 

 

 

9. Nem bútor, be érdekes: kézimunkakosár. Készült Magyarországon 1840 körül

13917_GEL_8192Az iparművészeti Múzeum Textil- és viseletgyűjteményében található.

Kerek talpú, kúposán szűkülő, majd kiszélesedő kosárforma. A gyöngyök a teljes felületet beborítják. Átlátszó üveggyöngy alapon színes minta: legfelül sötétkék négyszirmú virágok keskeny sávja, zöld ferdeállású levelekkel. Alatta fehér, rózsaszín, vörös árnyalatú, zöld leveles rózsaágak, majd a felsőhöz hasonló sáv világosabb színekkel. Kúpos talprészén sugarasan futó világoskék csíkok, közöttük apró kék rozetták. Nyakán zöld leveles sárga virágfüzér. Felül nemzeti szín szalaggal összehúzható. Szegélye és bélése rózsaszín pamutvászon.

Molnár László női tarsolyként közölte, bizonyos azonban, hogy a tárgyat kézimunkakosárként használták, amint erre számos analóg darab utal.

 

 

 

 

 

 

 

S végül hadd mutassak két festményt, melyek kézimunkázó nőket ábrázolnak, s a képeken láthatók a bejegyzésben bemutatott bútorokhoz hasonló varróasztalkák:

Luis-Jiménez-Aranda-Young-Woman-Embroidering1891
Luis Jiménez Aranda: Fiatal hölgy hímzéssel – 1891
Sir_Joshua_Reynolds_A Waldegrave nővérek, 1770-80
Sir Joshua Reynolds: A Waldegrave nővérek, 1770-80

A bemutatott asztalkákhoz hasonló bútorokat nem csak múzeumokban találhatsz. Ha ilyenre vágysz, régiség kereskedőknél, és a Vaterán is kifoghatsz egy-egy csinosabb darabot

Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel az Értesítőre! 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az online fizetést a SimplePay by OTP biztosítja.
OTP Mobil Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
Székhely: 1093 Budapest, Közraktár u. 30-32.
Cg.: 01-09-174466

További információk a SimplePay online fizetésről.

A weboldal haszálatához el kell fogadnod, hogy Cookie-kat helyezünk el a számítógépeden. Részletek...

Egy EU-s törvény alapján kötelező tájékoztatni a weboldalunkra látogatókat, hogy a weboldal cookie-kat használ. Ha ezzel nem értesz egyet, akkor a böngésződ megfelelő beállításait használva tiltsd le a cookie-k használatát.

Bezárás