shadow

Baba tisztítási tippek

Nagyon fontos témát tárgyalok ebben a bejegyzésben, mégpedig a kézzel készített, waldorf jellegű babák tisztítását. 
Meggyőződésem, hogy sokakat az a félelem tart vissza a waldorf babák varrásától illetve vásárlásától, hogy a babát nem lehet majd jól tisztítani, és emiatt a gyermekük rövid ideig tudja majd csak használni. Bízom benne, hogy ezen bejegyzés meggyőz mindenkit arról, hogy bártan kapcsolatba kerülhet a waldorf babákkal, akár készítéssel, akár vásárlással.

Remélhetőleg, a leggyakrabban előforduló foltok tisztításához segítséget tudok adni. Bemutatom a rúzs, szájfény, zsírkréta, toll, filctoll, hányás, vér, vizelet foltok, szagok stb. tisztítását. A helyi tisztítás, a teljes fürdetés, a haj mosás és a szárítás technikáját.

A bejegyzésben felhasználtam a BAMBOLETTA blog bejegyzését, a leírások Alicia VERDIER tippjei alapján készültek, kiegészítve a saját tapasztalataimmal, melyet más színnel jelöltem. A fényképek részben az eredeti blog-bejegyzés magyarra lefordított képei, részben a saját fotóim.

A leírásokban szereplő babák teste babakészítéshez gyártott testanyagból készültek. Ez az anyag erős, tartós, és megfelelő kezelés esetén nem nyúlik meg és nem bolyhosodik. Arra nincs garancia, hogy az egyszerű, gyengébb minőségű pamutból készült baba bőre nem fog megnyúlni vagy bolyhosodni tisztításkor. Mindenképpen szálirányban dolgozzunk a foltokon, akármilyen anyagból készült a babánk!

Alicia ezt írta: Meg sem tudom számolni, hányszor kaptam olyan kétségbeesett üzenetet, amelyben leírták a baba-baleseteket, mint például:  “A lányom szájfényt tett a babája egész arcára! vagy, A kisgyermekem összefirkálta az egész babát egy tollal, mit tegyek?” Minden alkalommal megpróbálom rávezetni az aggódó mamát a szükséges lépésekre, hogy hogyan tisztítsák meg a babát, és leggyakrabban a foltok teljesen el is tűnnek, mire befejezik a tisztítási folyamatot.

Azt hiszem, a kifejezés miatt, hogy “kézzel készített”, sok ember attól tart, hogy a babák törékenyek és könnyen sérülnek, de megtanultam az évek során, hogy ők sokkal tartósabbak, mint amilyennek látszanak. Ezek a gyönyörű alkotások játékra készültek, és hogy túléljék a sok szeretetet és játékot.

Ebben a blog-bejegyzésben megpróbálok kidolgozni minden lehetséges forgatókönyvet, és meghatározni azokat a szükséges lépéseket, hogy el tudjuk távolítani a szennyeződéseket, vagy kárt, de biztos vagyok benne, hogy lesz olyan helyzet, ami nincs benne a listában. A gyerekek találékonyak..

Rúzs, szájfény, zsírkréta foltja

Szájfény és ajakír

A leggyakoribb folt, amit hallottam, a szájfény vagy rúzs. Gyermekek meg szeretnének győződni arról, hogy a babájuk ajka szép és puha. A legtöbb szájfény és ajakír petróleum, viasz, vagy olaj alapú, így a foltjait azonos módon tisztítjuk.

Először is nedvesítsük be a festett terület, kevés langyos vízzel. Ezután dolgozzunk fültisztító pálcikával, vagy tiszta pamut ronggyal, adjunk hozzá egy hangyányi mosogatószert. Valami színezék nélküli rongyot használjunk, nehogy foltot hagyjon a babán!  Használjuk a fültisztító pálcát, amivel beledolgozzuk a szappant a szövet szálai közé. Ha a folt makacsnak vagy elég színesnek látszik, akkor valami egy kicsit merevebbel dolgozzuk be a szappant, mint például a körmünkkel. Mindig a szövet szálirányában (az anyag csíkozottsága mutatja ezt az irányt) dolgozzunk, ha nem akarjuk, hogy az feleslegesen megnyúljon vagy bolyhosodjon.baba tiszt 3

baba tiszt 4

Miután bedolgoztuk a szappant, adjunk hozzá még több vizet a folthoz, és ezután itassuk fel a felesleget egy tiszta pamut ronggyal vagy a festék-mentes papírtörlővel. Ha úgy érezzük, hogy szükséges egy újabb szappanozás, ismételjük meg ezeket a lépéseket. Ha látszik, hogy a folt eltűnt, akkor itt az ideje, hogy megszárítsuk a babát.

Saját magam is kipróbáltam Alicia javaslatát, és a következőket tapasztaltam:
Először a rúzs foltot tisztítottam. Ehhez elegendő volt langyos vizet és mosogatószert használnom. Nagyon fontos, hogy csak szálirányban dörzsölgessük az anyagot!

Rúzsfolt eltávolítása

A következő a szájfény folt tisztítása volt. A szájfény sokkal ragaszkodóbb foltot hagyott, ezért a langyos víz és mosogatószer nem volt elegendő. (Vagy nem voltam eléggé kitartó). Az általam nagyon régóta használt és kedvelt Vanish folteltávolító szappan azonban tökéletes eredményt adott. Ez a szappan bármelyik nagyobb, háztartási vegyiárut is forgalmazó üzletben beszerezhető.

Szájfény folt tisztítása

SZÁRÍTÁS

Szárítás legjobb módja, ha egy meleg napos helyre tesszük a babát. A nap segít a további foltok és a szagok eltávolításában, és ez a legbiztonságosabb módja a gyapjúval töltött baba szárításának. Fektessük a babát a folttal felfelé, és hagyhatjuk ott néhány órára, attól függően, hogy mekkora területet tisztítottunk. Ha az arcon történt a tisztítás, akkor újra kell száradás után pirosítani a baba arcát.
Ha nincs mód napra tenni a babát, hagyjuk megszáradni a lakásban. Télen pl. feltehetjük egy szekrény tetejére egy tiszta ruhára fektetve. Fent melegebb a levegő, hamarabb megszárad a baba.

Tollak és zsírkréták

A következő leggyakoribb folt, a babákra készült rajzok foltja. Sok üzenet szól töltőtollakról, alkoholos filcekről, filctollakról, zsírkrétákról… Az egyetlen filctoll, amiről tudom, hogy igazán maradandó foltot hagy, az a szárazon törölhető filc, amit fehér táblákhoz használnak. Ezek a tollak azért szárazon törölhetők, mert szemcsés porszerű anyag van bennük, nem pedig egy festék, így a kis por szemcsék beágyazódnak a szövet szálai közé és nem lehet eltávolítani. Ez nagyon hasonlít arra az aktív szénre, amit a kórházakban használnak. Aki már dolgozott ezzel, igazolja azt a tényt, hogy az aktív szén maradandó foltokat okoz. Még permanens filc sem ennyire permanens.

Toll foltok

Vízben oldható festék

Ahhoz, hogy el tudjuk távolítani a rajzokat a babáról, először ki kell kitalálni, hogy a festék vízzel oldható vagy sem. Vegyünk egy fültisztító pálcát, adjunk egy kevés vizet a foltra, és nézzük meg, hogy kevés festék leválik-e foltról a pálcikára. Ha igen, akkor a legvalószínűbb, vízben oldható. Ha nem, akkor lépjünk a következő részhez.

Ha vízzel oldható a tinta, akkor először távolítsunk el róla annyi a festéket, amennyit csak lehetséges. Tegyünk hozzá kis mennyiségű vizet, és azonnal itassuk fel egy tiszta, festék nélküli papírtörlővel. Így csökkentjük annak az esélyét, hogy szétterjed az anyagban a tinta. A szétterjedés sem visszafordíthatatlan kérdés, de ha meg tudjuk akadályozni a folt terjedését, akkor sokkal kevesebb tennivalónk lesz.

Miután kitöröltünk annyi tintát, amennyi lehetséges, azután használjunk egy tiszta fültisztító pálcát, és kevés mosogatószert. Színezék menteset használjunk! Ismét az anyag szálirányában dolgozzunk!. Miután a szappan már kifejtette a hatását, adjunk hozzá még vizet, majd itassuk fel egy tiszta papírtörlővel. Ismételjük meg ezeket a lépéseket, amíg a folt el nem tűnik!

Ezt követően a szárítás következik. Lásd a fentebb.

Vízben nem oldódó TINTA

Ha a babán látható tintafolt nem moccant meg a vízzel, itt az ideje kipróbálni néhány más taktikát. Az alkoholos bedörzsölés csodákat tesz golyóstoll tintával. Alkalmazzunk egy tiszta fültisztító pálcát, és itassuk fel egy festék nélküli papírtörlővel. Ismételjük meg ezeket a lépéseket, amíg a foltot a lehető legjobban eltávolítottuk. Ezután folytassuk szappannal és a vízzel, hogy megszabaduljunk a megmaradt foltoktól.

A babákra rajzolt zsírkréta foltokra Alicia a Carbona Dirt Devils Ink & Crayon folteltávolító szert javasolja. Ez a folteltávolító Magyarországon nem kapható (tudtommal), az interneten keresztül beszerezhető.
A mosogatószer és víz is nagyon jól működik. Ha a Carbona terméket használjuk, alkalmazzuk azt bőkezűen a foltra, és hagyjuk állni körülbelül 15 percig. Öblítsük ki mosogatószerrel és ismételje szükség szerint. Ha nem tudjuk beszerezni a Carbona terméket, nedvesítsük meg a foltot és tegyünk rá egy kis festék-mentes mosogatószert, vagy szappant és dolgozzuk bele szálirányban a szövetbe. Általában, zsírkréta foltok lejönnek ezzel a módszerrel egy vagy két menetben. Öblítsük ki a szappant, és itassuk le a felesleges vizet.

baba tiszt 5

Ha alholos filctollal (permanens filccell) lett összefirkálva a baba, akkor próbálhatjuk a Carbona folt eltávolítóval, a fent leírtak szerint, vagy használhatjuk a szappan-víz módszert. A testanyag elég rugalmas, és úgy tűnik, hogy jól bírja a tisztítást. Meg kell említenem azonban, hogy a különböző márkájú filcek foltjainak tisztítása könnyebb-nehezebb lehet.

baba tiszt 6

baba tiszt 7

Ha eléggé eltávolítottuk a foltokat, akkor a baba szárításával folytatjuk. Gyakori, hogy a maradék folt elhalványul a szárítás folyamán, különösen akkor, ha egy napos helyen szárad a baba.

Lásd fent a Szárítást!

baba tiszt 8

A toll foltok eltávolítását én is kipróbáltam. Nem állt rendelkezésemre sem tiszta alkohol, sem Carbona tisztító szer, viszont használtam langyos vizet, mosogató szert, Vanish folteltávolító szappant  és univerzális (nitro) hígítót is

A golyóstoll (Signetta) foltját a mosogatószer – Vanish kombó vitte ki, úgy gondolom, önmagában a Vanish is elég lett volna (Imádom ezt a szappant, de sokszor kisegített már!)

Golyóstoll folt tisztítása

Az alkoholos (permanens) filchez valószínűleg jó lett volna a tiszta alkohol, mint oldószer (gyógyszertárban is beszerezhető, pálinkát, egyéb égetett szeszeket ne használjunk!), de mivel nem volt itthon, univerzális hígítóval kezdtem a tisztítást. (Meg sem próbálkoztam a mosogatószerrel…) Azt tapasztaltam, hogy nagyon óvatosan kellett a hígítóval dolgozni, mert nagyon könnyen szétszaladt az anyagban, és vitte magával a festék foltot. nagyobb felületű lett a tinta folt, de sokkal halványabb. A nagyját eltüntette a hígító, a maradékot a Vanish szappanra bíztam. Csak a nagyon intenzív pöttyök maradtak meg, valószínűleg, ha újra használtam volna a hígítót, azt is halványíthattam volna.

filctoll folt tisztítása

Szagok eltávolítása

Én igazán szeretem, hogy a babák képesek megőrizni az otthon megnyugtató illatát. Azonban, ha ki vannak téve kellemetlen szagoknak, azok kellemetlenné teszik a baba illatát is. Például, láttam két babát, amelyek túléltek egy lakástüzet, és nagyon erősen füstös szaguk lett. Gyapjú elnyeli a szagokat sokáig meg is tartja.

Az erős szagok eltávolításához a baba testét teljesen ki kell mosni. Ehhez a babát alá kell meríteni egy medencében (lavórban, mosdókagylóban) meleg vízbe, egy kis mosószerrel, hogy a baba testét teljesen ellepje a víz. Nyomkodjuk meg a babát egy kicsit, hogy a víz behatoljon teljesen a testébe. Vegyük ki a vízből, tartsuk a babát a víz felett, és préseljünk ki annyi vizet, amennyit csak lehet anélkül, hogy bármely részét csavargatnánk. Aztán alámerítjük őt újra, és kinyomjuk a felesleges vizet újra. Akkor ismételjük meg ezt, ahányszor csak akarjuk, a szag súlyosságától függően. Miután eltávolítottunk annyi vizet, amennyit csak kézzel tudunk, tekerjük a babát akár egy törölközőbe, és helyezzük a földre. Ekkor rá lehet lépni a testre, hogy eltávolíthassunk még több vizet. Tudom, hogy ijesztően hangzik, de biztos lehetsz benne, hogy gyermeked valószínűleg már ráült vagy állt a babára, így biztos lehetsz benne, hogy a baba rendben lesz a művelet után. Miután megtetted ezt a lépést, akkor ki lehet tenni a babát a napra, amíg teljesen száraz nem lesz.

Lásd a fent a Szárítás fejezetet.

baba tiszt 9

baba tiszt 10

Ha a baba haja rossz szagú, akkor alaposan meg kell mosni a baba haját. Meg tudjuk tisztítani, tiszta, hideg vízben egy minimális mennyiségű szappannal vagy tisztítószerrel. Ha a babának természetes állati szőrből, gyapjúból készült a haja akkor a szappan káros lehet rá, mert kioldja a természetes olajokat a gyapjúból. Ebben az esetben használjunk például gyapjú mosószert! Fektessük a babát egy lapos felületre, hogy csak a haja lógjon bele a vízbe. Ne rázzuk a hajat, hanem nyomkodjuk meg enyhén, a fonal irányába. Ne tegyünk szappant közvetlenül a hajára, hanem csak hagyjuk, hogy az enyhén szappanos víz elvégezze a dolgát. Miután megnyomkodtuk a baba haját víz alatt néhány alkalommal, engedjük le a szappanos vizet, majd tiszta vízzel öblítsük le a hajat. Használjuk a törülközőt, hogy felszívjon annyi a maradék vizet, amennyit csak lehetséges, mielőtt beállítjuk a haját és kitesszük a napra száradni.

Lásd a fent a Szárítás fejezetet.

HÁNYÁS foltok a babán

Ez előfordul… Gyakran. A szegény beteg kölyök ragaszkodik a kedves babájához és ölelgeti éjszaka is, majd végül lehányja. A baba hányástól való megtisztításához általában szükség van a teljes test és haj mosására. Ha csak egy kicsit hányás került a babára, helyi tisztítás is valószínűleg elegendő lesz.

Használjunk egy tiszta takarítórongyot, hogy eltávolítsuk a nagyobb hányásdarabokat a baba bőréről és hajáról. Majd miután kiöblítettük a rongyot, adjunk egy kis szappant hozzá, és dolgozzuk bele a szövetbe. Szálirányban dolgozzunk, hogy ne nyúljon és bolyhosodjon, és távolítsunk el annyi hányadékot, amennyit csak lehetséges. Adjunk hozzá valamennyi tiszta vizet, majd itassuk fel egy tiszta ruhával vagy törülközővel.

Ha hányás szagú maradt és szükségesnek látjuk, a babát teljesen ki kell mosni. Ehhez a babát alá kell meríteni egy medencében (lavórban, mosdókagylóban) meleg vízbe, egy kis mosószerrel, hogy a baba testét teljesen ellepje a víz. Nyomkodjuk meg a babát egy kicsit, hogy a víz behatoljon teljesen a testébe. Vegyük ki a vízből, tartsuk a babát a víz felett, és préseljünk ki annyi vizet, amennyit csak lehet anélkül, hogy bármely részét csavargatnánk. Aztán alámerítjük őt újra, és kinyomjuk a felesleges vizet újra. Akkor ismételjük meg ezt, ahányszor csak akarjuk, a szag súlyosságától függően. Miután eltávolítottunk annyi vizet, amennyit csak kézzel tudunk, tekerjük a babát akár egy törölközőbe, és helyezzük a földre. Ekkor rá lehet lépni a testre, hogy eltávolíthassunk még több vizet. Tudom, hogy ijesztően hangzik, de biztos lehetsz benne, hogy gyermeked valószínűleg már ráült vagy állt a babára, így biztos lehetsz benne, hogy a baba rendben lesz a művelet után. Miután megtetted ezt a lépést, akkor ki lehet tenni a babát a napra, amíg teljesen száraz nem lesz.

Lásd a fent a Szárítás fejezetet.

Ha a baba haja hányás szagú, akkor alaposan meg kell mosni a baba haját. Meg tudjuk tisztítani, tiszta, hideg vízben egy minimális mennyiségű szappannal vagy tisztítószerrel. Ha a babának természetes állati szőrből, gyapjúból készült a haja akkor a szappan káros lehet rá, mert kioldja a természetes olajokat a gyapjúból. Ebben az esetben használjunk például gyapjú mosószert! Fektessük a babát egy lapos felületre, hogy csak a haja lógjon bele a vízbe. Ne rázzuk a hajat, hanem nyomkodjuk meg enyhén, a fonal irányába. Ne tegyünk szappant közvetlenül a hajára, hanem csak hagyjuk, hogy az enyhén szappanos víz elvégezze a dolgát. Miután megnyomkodtuk a baba haját víz alatt néhány alkalommal, engedjük le a szappanos vizet, majd tiszta vízzel öblítsük le a hajat. Használjuk a törülközőt, hogy felszívjon annyi a maradék vizet, amennyit csak lehetséges, mielőtt beállítjuk a haját és kitesszük a napra száradni.

Lásd a fent a Szárítás fejezetet.

VÉR

A vér eltávolítása valójában nagyon könnyű. A hidrogén-peroxid kiszedi a fehérjéket a szövet károsodása nélkül. Kenjük hidrogén-peroxidot egy tiszta fültisztítóval a szövet száliránya mentén. Hagyjuk felhabzani, majd öblítsük le hideg vízzel. Ismételjük meg, ahányszor szükséges, amíg a folt el nem tűnik.
A tapasztalataim alapján hideg vízzel és Vanish szappannal is egyszerű eltávolítani a vérfoltot. Ha lehet, ne hagyjuk beleszáradni, mert a friss foltot sokkal gyorsabban eltávolíthatjuk.

VIZELET foltok a babán

Hát, igen, ez is előfordulhat. Néha a gyerkőc szenved egy kis balesetet az ágyban, és a kedvenc baba nedves lesz. Szerencsére a vizeletet nagyon könnyű eltávolítani. Egyszerűen nedvesítsük a vizelettel szennyezett területet meleg vízzel, és használjunk hozzá egy kevés szappant vagy tisztítószert. Dolgozzuk bele egy tiszta ronggyal a szappant szálirányban a szövetbe, majd öblítsük ki. Töröljük a felesleges vizet le tiszta törülközővel, és hagyjuk, hogy a baba megszáradjon a nap.
Ha az egész baba szennyeződött, akkor szükség lesz egy teljes fürdőre:

Ehhez a babát alá kell meríteni egy medencében (lavórban, mosdókagylóban) meleg vízbe, egy kis mosószerrel, hogy a baba testét teljesen ellepje a víz. Nyomkodjuk meg a babát egy kicsit, hogy a víz behatoljon teljesen a testébe. Vegyük ki a vízből, tartsuk a babát a víz felett, és préseljünk ki annyi vizet, amennyit csak lehet anélkül, hogy bármely részét csavargatnánk. Aztán alámerítjük őt újra, és kinyomjuk a felesleges vizet újra. Akkor ismételjük meg ezt, ahányszor csak akarjuk, a szag súlyosságától függően. Miután eltávolítottunk annyi vizet, amennyit csak kézzel tudunk, tekerjük a babát akár egy törölközőbe, és helyezzük a földre. Ekkor rá lehet lépni a testre, hogy eltávolíthassunk még több vizet. Tudom, hogy ijesztően hangzik, de biztos lehetsz benne, hogy gyermeked valószínűleg már ráült vagy állt a babára, így biztos lehetsz benne, hogy a baba rendben lesz a művelet után. Miután megtetted ezt a lépést, akkor ki lehet tenni a babát a napra, amíg teljesen száraz nem lesz.

Lásd a fent a Szárítás fejezetet.

Ha a baba haja vizeletszagú maradt, akkor alaposan meg kell mosni a baba haját. Meg tudjuk tisztítani, tiszta, hideg vízben egy minimális mennyiségű szappannal vagy tisztítószerrel. Ha a babának természetes állati szőrből, gyapjúból készült a haja akkor a szappan káros lehet rá, mert kioldja a természetes olajokat a gyapjúból. Ebben az esetben használjunk például gyapjú mosószert! Fektessük a babát egy lapos felületre, hogy csak a haja lógjon bele a vízbe. Ne rázzuk a hajat, hanem nyomkodjuk meg enyhén, a fonal irányába. Ne tegyünk szappant közvetlenül a hajára, hanem csak hagyjuk, hogy az enyhén szappanos víz elvégezze a dolgát. Miután megnyomkodtuk a baba haját víz alatt néhány alkalommal, engedjük le a szappanos vizet, majd tiszta vízzel öblítsük le a hajat. Használjuk a törülközőt, hogy felszívjon annyi a maradék vizet, amennyit csak lehetséges, mielőtt beállítjuk a haját és kitesszük a napra száradni.

Lásd a fent a Szárítás fejezetet.

EGYÉB

Mindezeket a tisztítási tippeket is fel lehet használni a baba alapvető helyi tisztítására, amikor a baba keze vagy arca kicsit bepiszkolódik. Kevés szappannal vagy tisztítószerrel, meleg vízzel dolgozzunk, és kizárólag szálirányban, majd öblítsük le, és töröljük meg, majd szárítsuk lehetőség szerint a napon.
Vannak babák, amelyek már négy vagy öt évesek, és rendszeresen helyileg tisztítják minden gond nélkül.

Van olyan néha, hogy egy folt nem akar jönni ki teljesen. Amikor befutunk ilyen problémába, megpróbálhatunk más módszereket.
Alicia említette, hogy már biztonságosan használta a Whink Csavarlazítót, Goo Gone és Armorall Tire Cleaner szereket foltokra a szövet károsítása nélkül. Véleménye szerint ezek már végső megoldások, és óvatosan kell használni az agresszív szereket, mert károsíthatják a szövetet.

A bejegyzés megjelenése után jött egy javaslat a folttisztításra: a Dr. Beckmann termékét ajánlotta a hozzászóló. Sok féle foltra árulják. A legközelebbi boltban (kecskeméti Szil-Coop áruház) is kapható két féle. Itt fényképeztem… (az ár: 2016 januári) A cég honlapjáról pedig hoztam a képet a teljes választékról.

Folt-ördög1 Folt-ördög2

Egyéb, fontos kérdések:

Hogyan lehet baktérium mentesíteni a babát egy komolyabb gyerekbetegség után?
Tegyük ki a napra! A napsugárzás megöli a baktériumokat és újra jó illatú lesz a baba.

Mi van akkor, ha megpenészedik a baba?
Előfordulhat, hogy a baba valahogy elveszik valami nedves helyen, és amikor megtaláljuk, penész foltokat találunk rajta.
Sajnos, penész esetén nincs jó megoldás. Új babát kell vásárolni vagy készíteni.

Ennyit tudtam összeszedni a waldorf babák és waldorf jellegű babák tisztításáról. Bízom benne, hogy mindenki számára kiderült, hogy egyáltalán nem bonyolult a babák karbantartása, tisztítása. 

Megnyugodtál? Látod, milyen egyszerű? Megtanulnád a waldorf jellegű baba készítését?

Keresd a Gledita Kreatív Füzeteket, vagy gyere el valamelyik Gledita tanfolyamra!

Ha van tapasztalatod a baba tisztítása témában, ha ki tudod egészíteni a leírást, hozzászólásban nyugodtan megoszthatod! 🙂

3 comments on “Baba tisztítási tippek

  1. kata

    Jó folttisztó a Müller drogériában kapható Fleckenteufel a fenti tisztítószerhez hasonló de zöld flakonban, különböző szennyeződés-tipusokra normális áron.

    • Nagyon köszönöm a tippet. Rákerestem, Dr. Beckmann termék, és talán máshol (DM, Tesco?) is kapható (utánanézek…:) ). A képek tanúsága szerint sok féle foltra gyártják.

  2. Verus

    A DM-ben biztos kapható, ott láttam többször 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az online fizetést a SimplePay by OTP biztosítja.
OTP Mobil Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
Székhely: 1093 Budapest, Közraktár u. 30-32.
Cg.: 01-09-174466

További információk a SimplePay online fizetésről.

A weboldal haszálatához el kell fogadnod, hogy Cookie-kat helyezünk el a számítógépeden. Részletek...

Egy EU-s törvény alapján kötelező tájékoztatni a weboldalunkra látogatókat, hogy a weboldal cookie-kat használ. Ha ezzel nem értesz egyet, akkor a böngésződ megfelelő beállításait használva tiltsd le a cookie-k használatát.

Bezárás