Készíts csecsemőbabát

 

Kedves Látogató!

Ez az oldal a játék csecsemőbaba varrásról szól.

Pontosabban, arról, hogy TE hogyan tudnál ilyen szépséges csecsemőbabát varrni, mint amit itt a képen látsz. 

Érdekel?

Varga Edit vagyok, a Gledita Kreatív megálmodója és működtetője, ennek a weboldalnak a szerkesztője. Waldorf jellegű babák készítésével és a babavarrás tanításával foglalkozom.

Sok év tapasztalat, kb. 200 csecsemőbaba és  sok-sok más baba elkészítése után, tanítványaim unszolására úgy döntöttem, hogy a waldorf babák után megosztom Veled a csecsemőbabák varrásában szerzett tudásomat is. 

Olyan részletes oktatóanyagot készítettem, mint még soha, így Te, aki ügyes kezű Vagy és volt már a kezedben varrótű, biztosan boldogulni fogsz!

Elmondhatom, hogy ez az oktatóanyag Magyarországon is egyedülálló. Mert nemcsak a csecsemőbaba varrásával ismertetlek meg, de a tűnemezelt babaarc kialakításával is. Ez a tudás nagy kincs, hiszen, ha megtanulod a tűnemezelést, nagyon komoly lehetőségek nyílnak meg előtted. Szinte szobrászként megvalósíthatod a gyapjúból, amit csak szeretnél!

Kinek készítsünk otthon csecsemőbabát?

 • Olyan gyereknek, akinek kistestvére születik. A saját baba csökkenti a testvér féltékenységet, és gondoskodásra tanítja a gyermeket.
 • Bármely másfél-két év feletti kislánynak vagy kisfiúnak. A gyermekek ösztönösen vonzódnak a csecsemőbabákhoz. Dédelgetik, szeretgetik őket. Egy csecsemőbaba jobban kiváltja az anyai ösztönt, mint bármely más játék. 

Miért kellene műanyag babával játszaniuk, ha kaphatnak ilyen szépséges, otthon készült babát? 

Az Anya vagy Nagymama által készített játék varázslatos hatással van a gyerekek lelkére. Benne van a szeretet, amivel a készítője életre simogatta a játékot.

 Én, személy szerint, szenvedélyesen szeretek babát készíteni, és a több száz baba után sem tudom megunni.

Kívánom, hogy Te is tapasztald meg ezt a csodát!


A GLEDITA KREATÍV FÜZETEK waldorf baba, waldorf manó és mackó készítő oktatóanyagai 2015 óta töretlen sikerrel segítik a kezdő babavarrókat. Nagyon büszke vagyok minden tanítványomra (már több százan vannak…)

Néhány vélemény azoktól, akik már készítettek babát a Gledita Kreatív Füzetekből

Nagyobbik kicsi fiam (3 éves) kitalálta, hogy szeretne egy babát – így találtam rá a Gledita-féle Waldorf babákra. Szerdán érkezett a csomag, és azonnal neki is láttam, két pici gyerek mellett lassan haladok, de nagyon élvezem! A leírás nagyon szuper és alapos 🙂 a fiacskám borzasztó lelkes, napjában kb. ezerszer megkérdezi, hogy “készen van már a babám?” Reggelente mindig bemutatom, mire jutottam az előző éjjel, ilyenkor kikapja a kezemből, és elszalad a félkész babafejjel, “ez így pont jó is lesz nekem, megyünk játszani!” felkiáltással. 
Extra kérése, hogy a babát pontosan olyanra csináljam, amilyen a nyolc hónapos öccse. Hát egyelőre meg vagyok elégedve, mert tényleg nagyon hasonlít a kicsire 😀

Elkészült 🙂 imádtam csinálni! 
Edit, fantasztikus a leírás! A lába még nincs kész, és a ruhája is nagyon kezdetleges, de hatalmas sikere van. “

Heéger Zsófia, Budapest


“EDIT! Neked köszönhetem a babakészítés iránti 
vágyamat azt a boldogságot, ami egy baba készítése után eltölt! KÖSZÖNÖM!”

O. S. Erzsébet, Kazincbarcika   


Íme, a csecsemőbaba készítő oktatóanyagok:


12. GLEDITA KREATÍV FÜZETEK – HOGYAN KÉSZÍTSÜNK WALDORF JELLEGŰ CSECSEMŐBABÁT TŰNEMEZELT FEJJEL?
PDF formátumú E-book

Mit kapsz, ha megvásárolod a Gledita Kreatív Füzetek csecsemőbaba készítő oktatóanyagát?

Kapsz egy PDF formátumú, (tehát NEM kézbe fogható), online letölthető, 36 oldalas, 356 színes fotóval illusztrált oktatóanyagot, melynek letöltési linkjét a vásárlás után e-mailben fogod megkapni

Az e-mailben linkre kattintva az oktatóanyag az internetböngésződben jelenik meg, ahonnan a kis lemez ikonra kattintva mentheted le a leírást számítógépedre. Az olvasásához szükséges lesz az Adobe Reader program, melyet ingyenesen le tudsz tölteni a számítógépedre. Ennek a linkje is szerepelni fog a vásárlást követő e-mail-ben.

Mint Gledita tanítvány, jogot szerzel, hogy beléphess a Gledita és tanítványai zárt Facebook csoportba, ahol bátran kérdezhetsz, ha megakadtál, és kapsz is választ a kérdésedre. Valamint megmutathatod az elkészült babákat!


A 36 oldalas nagyon részletes csecsemőbaba oktatóanyag tartalma:

Fej készítése 92 lépésben, 202 színes fázisfotóval:

 • A waldorf baba technikával készült fej alapja,
 • A nemezelő tű használatának alapjai – a videós segítség linkje az E-bookban!
 • Tűnemezeléssel felépített arc
 • Arc borítása és a struktúrák kialakítása
 • Szem hímzése
 • Fül készítése
 • Arc színezése

Test készítése, 86 lépésben, 156 fázisfotóval:

 • Test varrása, kiszabása
 • A lábfejek és a lábujjak elkészítése
 • A kéz ujjainak elkészítése
 • Térd és könyök kialakítása – 2 féle technika
 • Test tömése, kerek fenék és köldök készítése
 • Lábak felvarrása
 • Test nehezítése műanyag granulátummal
 • Fej helyére varrása
 • Kéz helyére varrása

Az oktatóanyag NEM TARTALMAZ papír alapú, kézbe fogható “Füzetet”, de szükség esetén, saját használatra kinyomtatható. Az E-book teljes tartalma szerzői jogvégelem alatt áll.

Az oktatóanyag nem tartalmaz kész babát, vagy baba készítő alapanyagot. Az alapanyag csomagok külön megvásárolhatók.

A csecsemőbaba készítő oktatóanyag az ajándékkal együtt ezen az oldalon rendelhető az oldal alján található megrendelő űrlapon.

Ára: 5.600 Ft


AJÁNDÉK: A csecsemőbaba készítő oktatóanyag MELLÉ kapsz még egy BÓNUSZ leírást:

13. GLEDITA KREATÍV FÜZETEK – HOGYAN KÉSZÍTSÜNK PELENKÁT CSECSEMŐBABÁRA?
PDF formátumú E-book

Egy szabásmintával négy változat: 2 uniszex és 2 lány babákra való pelenka.

Ez a 7 oldalas, 44 fázisfotóval illusztrált, nagyon részletes oktatóanyag, AJÁNDÉK azoknak, akik megvásárolják a Csecsemőbaba készítő leírást. A letöltési linket automatikusan küldöm a csecsemőbaba oktatóanyag megvásárlásakor. Külön nem megvásárolható.

A csecsemőbabával való játék fontos része a baba öltöztetése, vetkőztetése. A baba pelenkázása, “gondozása”. Ehhez szükséges, hogy legyen pelusa a babának. Készítsd el több változatban, hogy még izgalmasabb legyen a játék!

Az oktatóanyagban található szabásminta  passzol a csecsemőbaba oktatóanyag alapján készített babára. Kétféle anyagból készültek, pamutvászonból és puha polár anyagból. Tépőzárral vagy megkötővel, fodorral vagy csipkével, tetszőlegesen lehet variálni.

 


14. GLEDITA KREATÍV FÜZETEK – HOGYAN KÉSZÍTSÜNK HAJAT CSECSEMŐBABÁRA?
4 + 1 haj tecnhika + a horgolás alapjai kezdőknek!
PDF formátumú E-book

Mit kapsz, ha megvásárolod a Gledita Kreatív Füzetek csecsemő babahaj oktatóanyagát?

Kapsz egy PDF formátumú, (tehát NEM kézbe fogható), online letölthető, 12 oldalas, 96 színes fotóval illusztrált oktatóanyagot, melynek letöltési linkjét a vásárlás után e-mailben fogod megkapni.

 A linkre kattintva az oktatóanyag az internetböngésződben jelenik meg, ahonnan a kis lemez ikonra kattintva mentheted le a leírást számítógépedre. Az olvasásához szükséges lesz az Adobe Reader program, melyet ingyenesen le tudsz tölteni a számítógépedre. Ennek a linkje is szerepelni fog a vásárlást követő e-mail-ben.

Az oktatóanyag négy különböző babahaj készítő technikát, + egy ötletet tartalmaz.

Mindegyik változat alapja a horgolás. Ha nem tudsz még horgolni, akkor se ijedj meg, hiszen az első technika eleje a horgolás alapjairól szól. Meglátod, milyen egyszerű!  Ha képek és a leírás nem lennének elegendőek, az interneten számtalan jobbnál jobb videó segíti a horgolás alapjainak elsajátítását. Ha kellően elszánt vagy, és gyakorolsz, könnyen megtanulhatod a horgolást olyan szinten, hogy boldogulj a babahaj készítésével.

Ebben az E-bookban átvettem részeket a korábban elkészült, és a waldorf baba készítő E-book-ok között található lány és fiú baba haj készítő oktatóanyagokból, ezért, ha ezeket ismered, nem biztos, hogy erre az oktatóanyagra szükséged van. Természetesen, kiegészítettem a csecsemőbabák hajára vonatkozó ismeretekkel:

Az első változatot kócos, kicsit hosszabb hajat eredményez. Ha technikát kiegészíted egy kis trükkel, akkor ez a változat is alkalmas lesz pici vagy nagyobb gyerek játékához. (részletek az leírásban…)

A második változat tökéletesen gyerek-biztos hajkorona, a legkíváncsibb ujjacskák sem tudják tönkretenni. Látszatra a göndör hajat utánozza, még sima fonalból készülve is. Ezt akkor készítsd, ha sok időd van, mert elég időigényes.

A harmadik változat igazán izgalmas, szőrös effektfonalból készül.

A negyedik változatot kislány csecsemőbabák számára készítjük, mert pici copfos hajacska lesz az eredmény.

Mi a +1 ötlet? Egy nagyon egyszerű, mégis mutatós változat… Lásd a leírásban.

Az oktatóanyag megvásárlása után, mint Gledita tanítvány, jogot szerzel, hogy beléphess a Gledita és tanítványai zárt Facebook csoportba, ahol bátran kérdezhetsz, ha megakadtál, és kapsz is választ a kérdésedre. Valamint megmutathatod az elkészült babákat! 

A csecsemőbaba készítő oktatóanyagok ezen az oldalon rendelhetők az oldal alján található megrendelő űrlapon.
Ára: 1.700 Ft


Babaruhák:

Bár a baba változatos ruhatára fontos része a játéknak, sajnos még nem volt kapacitásom a csecsemőbabák alap ruháinak leírását elkészíteni. Nagyon szerettem volna nadrágot, pólót, ingecskét, rugdalózót, angol pólyát, sapkát és még sok mást varrni és tanítani, erre egyelőre sajnos nem lesz időm. Előbb-utóbb sor kerül majd rá.

Úgy gondoltam, a pelenka varrása nélkülözhetetlen, hiszen az eldobható pelenkák használatát játék babáknál környezetvédelmi okok miatt sem javasolt használni. Ezért készült a pelenka készítésről szóló oktatóanyag.

A ruházatot viszont, amíg nem tudsz saját kézzel varrni, megoldhatod készen vásárolt, vagy turkálóból származó koraszülött méretű csecsemőruhákkal. Azt javaslom, hogy ha elkészült a babád, akkor vidd magaddal az üzletbe vagy a turkálóba, és keressetek együtt ruhát a kis pucérkának.
A képen otthon kinőtt pici ruhát visel a baba.


GLEDITA KREATÍV ALAPANYAG CSOMAGOK – A SZÉP ÉS TARTÓS BABÁKÉRT

Örök érvényű mondás: jó eredményt csak minőségi alapanyagokból kaphatunk.
Szeretnéd, ha már az első babád is gyönyörű és tartós lenne? Akkor ne elégedj meg az egyszerű, könnyen kinyúló vagy bolyhosodó pamutanyagokkal!

A Gledita Kreatív Alapanyag csomagokban összegyűjtöttük azokat a speciális anyagokat, amely a babád elkészítéséhez szükségesek. Így megtakaríthatod az utánajárást, a több helyről való anyagbeszerzés okozta többlet költségeket és a feleslegesen megvásárolt anyagokat.

Egyelőre egy méretben, a 45 cm magas csecsemőbabához kaphatók Gledita Kreatív Alapanyag csomagok. Azért ezt a méretet választottam, mert ez közelít egy valódi újszülött méreteihez így játszani is valóságosabb vele. Valamint az sem utolsó szempont, hogy a baba ruhatára könnyen bővíthető készen vásárolt, koraszülött méretű ruhácskákkal. Így még érdekesebb lesz a játék!

A 45 cm magas babához két féle változatban vásárolhatsz alapanyagot:

Gyapjúval töltött baba: ekkor a fej és a test is gyapjúval töltött. A waldorf pedagógia az ilyen babákat javasolja.

Műszállal töltött baba: a fej ekkor is gyapjúból készül (a műszállal sajnos nem megoldható), a testet viszont szilikonizált poliészterrel töltöd.


Az alapanyag csomagok tartalma:

45 cm magas csecsemőbaba alapanyagcsomag:

 • 100 g gyapjú a fejhez,
 • 35 cm 5-ös körgéz a fejhez,
 • 23 x 23 cm speciális Öko-Tex100 standard babafej anyag,
 • 82 x 25 cm speciális Öko-Tex100 standard babatest anyag
 • 175 g gyapjú a testhez (vagy 160 g műszál a testhez, a műszálas csomagoknál)A babatest anyag két féle színben rendelhető. Alap esetben, ha nem jelzed külön, natúr színű anyagot kapsz. Ha mediterrán színt szeretnéd, a megrendeléskor a Megjegyzéshez írd be.

A csecsemőbaba alapanyagcsomagok rendelhetők ezen az oldalon, az oldal alján található megrendelő űrlapon. 

 Csecsemőbaba alapanyag csomag árak:

 fej és testcsomag gyapjúval: 6.450 Ft,
fej és testcsomag műszállal: 6.250 Ft
A fej csomagban műszálas csomag esetén is gyapjú van!


A baba nehezítése:

A játék csecsemőbabát azért szoktuk kicsit nehezíteni, mert úgy természetesebb érzés vele játszani. A nehezítés el is hagyható.
A nehezítés elkészítése szerepel az oktatóanyagban!

Ha nehezítést szeretnél tenni a babád pocakjába, külön vásárolhatsz műanyag granulátum csomagot. Egy babapocakba kb. 100-150 g műanyag granulátum fér. (az oktatóanyagban 100 g szerepel).

Választhatsz a 100 g, 300 g, vagy 500 g-os csomagok közül.

A HDPE Műanyag granulátum kiválóan alkalmas gyermekjátékok – pl. babzsák, plüssfigurák töltésére, nehezítésére.
A HDPE jelentése: High-density polyethylene. 
Vízhatlan, mosható, biztonságos anyag.

A műanyag granulátum csomagok rendelhetők ezen az oldalon, az oldal alján található megrendelő űrlapon. 

Árak:
100 g-os csomag: 250 Ft,
300 g-os csomag: 650 Ft
500 g-os csomag: 950 Ft


Nélkülözhetetlen eszközök a babakészítésben:


Nemezelő tű

Nemezelő tű

A tűnemezelt babafej elkészítéséhez nélkülözhetetlen a nemezelő tű használata. Ha nem rendelkezel ilyennel, akkor ezen az oldalon is vásárolhatsz.

A kereskedelemben háromféle méretben kapható, gyenge, közepes és erős. Az erőset nagyobb mennyiségű gyapjú gyorsabb tömörítéséhez használjuk. A gyengét pedig a finom, végső simításokhoz használjuk, illetve olyan eszközbe is ilyet javasolt használni, amelybe több tűt is be tudunk fogni. A leggyakrabban a közepes méretűt használjuk. Úgy gondolom, ezzel a mérettel el lehet készíteni a baba fejét.

Sajnos ez az eszköz könnyen eltörik, ha megfeszül, ezért javaslom, hogy több darabot rendelj, nehogy úgy járj, hogy nem tudod befejezni a munkát, mert nincs tartalék tűd! Ha csak 1-2 tűt rendelsz, az legyen a közepes méret!

A nemezelő tű használatának külön fejezetet szántam az oktatóanyagban, sőt a helyes tű-fogás és mozdulat elsajátításához videós segítséget is kapsz, melynek linkjét megtalálod az oktatóanyag megfelelő oldalán.

 

Ára: 220 Ft/db – rendelhetők az oldal alján található megrendelő űrlapon!


Babatű

A csecsemőbaba fejének varrásához, hímzéséhez, a popsi kialakításához, a lábak beállításához használjuk, illetve más figurák varrásánál is nagyon hasznos eszköz.

Hemline márkájú speciális babatű csomagot ajánlok Neked. 

3 különböző hosszúságú tűt tartalmaz. A tűk vastagsága kb. 0,9 mm, nagyon vékony, ami azért jó, mert használatakor nem tesz kárt a babatest anyagban. (A rövidáru boltokban gyakran árulnak babatű címén zsákvarró tűhöz hasonló vastagabb tűket, melyek akár ki is szakíthatják a babatest anyagot.) Szóval, ha nincs Neked ilyen, akkor most van lehetőséged megvásárolni. 

Ára: 1.300 Ft/készlet – rendelhető az oldal alján található megrendelő űrlapon!


A babakészítéshez szükséges további alapanyagok és eszközök, melyeket nem tartalmaznak az alapanyagcsomagok:

 • Testszínű (ekrü) erős cérna (pl. Anchor hímzőfonal) a szemvonal kialakításához és a „fejbőr” varrásához,
 • Ekrü színű, vékony horgolócérna (100-as)
 • Osztott szálas hímzőfonal a szem hímzéséhez,
 • Varrógép (Apró öltésekkel, kézzel is összevarrhatjuk a baba testét, bár szebb, egyenletesebb varrógéppel.)
 • Varrótű
 • Hosszú tű, más néven babatű. Ld. feljebb!
 • Gombostű,
 • Horgolótű,
 • Szabó olló – legyen éles a hegye is.
 • Mérőszalag (varrócenti)
 • Tömőfa – pl. egy hosszú horgolótű tompa nyele, vagy félig kihegyezett fa evőpálcika vagy a műszálas töméshez egy fakanál nyele
 • Puha ceruza, golyóstoll, vonalzó.

Ezeket mind megtalálod otthon, vagy beszerezheted – a babatű kivételével – bármelyik rövidáru boltban.


Gledita Kreatív Kedvezményes árú Csecsemőbaba készítő csomag:

Tartalmazza:

 • Mindhárom PDF oktatóanyagot online, letölthető formában (Egyelőre még nem kapható CD-n):
  * Hogyan készítsünk waldorf jellegű csecsemőbabát tűnemezelt arccal?
  36 oldalas, 356 színes fotóval illusztrált E-book;

  * Pelenka készítése csecsemőbabának
  7 oldalas, 44 fázisfotóval illusztrált E-book;
  * 4+1 haj készítése csecsemőbabának
  12 oldalas, 96 színes fotóval illusztrált E-book; 
 • Alapanyag csomag egy 45 cm-es csecsemőbaba testéhez és fejéhez a speciális alapanyagokkal
 • Műanyag granulátum a nehezítéshez – 100 g
 • 2 db közepes méretű nemezelő tűt
 • Nyomtatott szabásminta a 45 cm-es csecsemőbaba testéhez
 • Lista a további, babavarráshoz szükséges alapanyagról és eszközökről (minden háztartásban megtalálható, vagy könnyen beszerezhető egy rövidáru boltban.)
 • Nem tartalmaz kézbe fogható, papír alapú füzeteket, de kinyomtatható saját használatra, ha szükséges!
 • A Kedvezményes csomag nem tartalmaz babatű csomagot
 • A csomag nem tartalmaz kész babát

Ára: 14.480 Ft  HELYETT 12.980 Ft – rendelhető az oldal alján található megrendelő űrlapon!